Вплив стилю керівництва на психологічний клімат колективу - Петренко, Ольга Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження: науково обґрунтувати та емпірично дослідити вплив стилю керівництва на психологічний клімат колективу. Об’єкт дослідження: психологічний клімат колективу та стилі керівництва в організаційних групах. Предмет дослідження: особливості взаємозв’язку різних стилів керівництва з психологічним кліматом колективу. Завдання дослідження: - Проаналізувати теоретичні підходи до стилів керівництва та психологічного клімату колективу. - Визначити типи стилів керівництва в обраних організаційних групах. Оцінити психологічний клімат колективу відповідно до стилю керівництва. - Встановити взаємозв’язок між стилем керівництва та психологічним кліматом. - Розробити практичні рекомендації для оптимізації стилю керівництва з метою покращення психологічного клімату. Практична значущість дослідження: результати можуть бути використані керівниками для оптимізації стилю управління та покращення психологічного клімату в колективах.

Research aim: to scientifically substantiate and empirically investigate the influence of leadership style on the psychological climate of a team. Research object: the psychological climate of a team and leadership styles in organizational groups. Research subject: the specifics of the relationship between different leadership styles and the psychological climate of a team. Research tasks: - To analyze theoretical approaches to leadership styles and the psychological climate of a team. - To identify types of leadership styles in selected organizational groups and assess the psychological climate of the team according to the leadership style. - To establish the relationship between leadership style and the psychological climate. - To develop practical recommendations for optimizing leadership style to improve the psychological climate. Practical significance of the research: the results can be used by managers to optimize their management style and improve the psychological climate within teams.
Керівник: Британ Юрій Анатолійович, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; психологічний клімат; стиль керівництва; ефективність колективу; трансформаційне лідерство; psychological climate; leadership style; team effectiveness; transformational leadership