Інноваційні бізнес-моделі в умовах сталого розвитку - Корепанова, Дар'я Фредівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Сталий розвиток сьогодні розглядається як стратегічний пріоритет для міжнародного бізнесу, який прагне забезпечити довгострокову конкурентоспроможність. Традиційні підходи до організації бізнес-процесів вичерпують свій потенціал, оскільки вони базуються переважно на максимізації прибутку без достатнього урахування екологічних і соціальних наслідків. У цьому контексті виникає потреба у формуванні нових, інноваційних бізнес-моделей, що інтегрують принципи ESG (Environmental, Social, Governance) та створюють додану вартість не лише для власників, а й для суспільства загалом. Для України питання сталого розвитку набуває особливої актуальності у зв’язку з необхідністю післявоєнного відновлення економіки, інтеграції до європейського економічного простору та виконання вимог Угоди про асоціацію з ЄС. Запровадження інноваційних бізнес-моделей дає змогу забезпечити енергоефективність, конкурентоспроможність, екологічну відповідальність і підвищення довіри інвесторів до українських компаній.
Керівник роботи: Шкодіна Ірина Віталіївна, доктор економічних наук, професор кафедри міжнародного бізнесу та консалтингу ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; інновації; innovations; сталий розвиток; sustainable development; міжнародний бізнес; international business; бізнес-моделі; business models; конкурентоспроможність; competitiveness