Формування агрегатів фулерену С70 та коагуляція електролітами в розчинниках різної природи - Марфунін, Микита Олексійович; Marfunin, M.O. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024)
Останнім часом фулерени увійшли до найбільш популярних хімічних сполук. Водні колоїдні дисперсії фулеренів добре вивчені. Для таких розчинів досліджено формування за різних умов, стабільність отриманих дисперсій по відношенню до різноманітних факторів, а також досліджується їх токсичність, вплив на навколишнє середовище чи окремі організми, тощо. Але при цьому результати різних дослідницьких груп інколи досить суперечливі Не може вважатися остаточною існуюча оцінка константи Гамакера для взаємодії фулерен–фулерен, AFF. Коагуляція фулеренів електролітами у неводному середовищі, на відміну від гідрозолів та водних суспензій, є вкрай мало дослідженою, за цією темою працює лише відносно невелике коло науковців.

Recently, fullerenes have become one of the most popular chemical compounds. Aqueous colloidal dispersions of fullerenes are well studied. For such solutions, the formation under different conditions, the dispersions stability in relation to various factors, as well as their toxicity, impact on the environment or individual organisms, etc., were investigated. Coagulation of fullerenes by electrolytes in a non-aqueous environment, in contrast to hydrosols and aqueous suspensions, is extremely poorly researched, and only a relatively small number of scientists works on this topic.
Formation of C70 fullerene aggregates and coagulation by electrolytes in solvents of various nature
Keywords: NATURAL SCIENCES; фулерени; неводні розчини; агрегація; фазові переходи; нанорозмірні частинки; золі; електрокінетичний потенціал; коагуляція; теорія ДЛФО; константа Гамакера; адсорбція; сольватація поверхні; фізична оптика; fullerenes; non-aqueous solutions; aggregation; phase transition; nanosized particles; sols; electrokinetic potential; coagulation; DLVO theory; Hamaker's constant; adsorption; surface solvation; physical optics