Роль сфінголіпідів в модуляції фосфоліпаза Д-залежного сигналінга інсуліна в старості - Харченко, В.С.; Kharchenko, V.S (Харків: ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2018)
Kharchenko V.S. Role of sphingolipids in the modulation of phospholipase Ddependent insulin signaling in old age. – Qualification scientific paper, manuscript. Thesis for a Candidate Degree in Biology: Specialty 03.00.04 – Biochemistry (Biology). – V. N. Karazin Kharkiv National University, the Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2018. Through the present study some special aspects of the insulin-induced phosphatidylcholine-dependent phospholipase D activity regulation and glucose metabolism in liver cells, muscle tissue and neocortex of Wistar rats during aging and by model experiments of the hormonal resistance were determined.
Role of sphingolipids in the modulation of phospholipase Ddependent insulin signaling in old ag
Наведено результати дослідження деяких особливостей змін регуляції інсуліном фосфатидилхолін-залежної фосфоліпази Д і обміну глюкози в клітинах печінки, м’язовій тканині і неокортексі щурів лінії Вістар, які відбуваються в старості та за умов моделювання порушення чутливості клітин- та тканин-мішеней до дії гормонального стимулу. На першому етапі цього дослідження було вивчено дію інсуліна на активність фосфоліпази Д в різних тканинах щурів. Для визначення стимульованої інсуліном активації ендогенної фосфоліпази Д в тканинах щурів використовували метод, заснований на утворенні фосфатидилетанолу або фосфатидилбутанолу, які продукуються тільки фосфоліпазою Д, у реакції трансфосфатидилювання в присутності первинних спиртів (етанолу або бутанолу). Встановлено, що внесення інсуліна в середовище інкубації клітин печінки, м'язової тканини або тканини неокортексу статистично значимо збільшує активність фосфоліпази Д. Інсулін стимулює продукцію фосфатидилетанолу і зниження вмісту субстрату фосфоліпази Д, фосфатидилхоліну в тканинах, мічених [14C]пальмітиновою кислотою.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES; церамід; сфінголіпіди; фосфоліпаза Д; інсулін; старіння; гепатоцити; неокортек; діафрагма; ceramide; sphingolipids; phospholipase D; insulin; aging; hepatocytes; neocortex; diaphragm