Удосконалення системи оцінювання та стимулювання персоналу у закладі вищої освіти - Дударєв, Ігор Миколайович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Об’єкт дослідження – процес оцінювання та стимулювання персоналу закладу вищої освіти. Предмет дослідження – організація оцінювання та стимулювання персоналу у закладі вищої освіти, зокрема на прикладі Луцького національного технічного університету. Методи дослідження: систематизації та узагальнення, методи системного підходу, статистичного та порівняльного аналізу, SWOT-аналіз, математичного моделювання. Отримані результати: розглянуто теоретичні основи оцінювання діяльності персоналу закладу вищої освіти; вивчено заходи стимулювання персоналу у закладі вищої освіти; проведено аналіз системи оцінювання та стимулювання персоналу у Луцькому національному технічному університеті; – розроблено пропозиції щодо удосконалення системи оцінювання та стимулювання персоналу закладу вищої освіти та запропоновано її організаційну структуру.
Керівник наукової роботи: Пуртов Володимир Федорович, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; управління персоналом; система оцінювання викладачів; стимулювання діяльності викладачів; рейтингування викладачів; заклад вищої освіти