Нові 4-заміщені похідні 2’-гідроксихалкону як потенційні люмінофори для ехл-аналізу - Скрипнік, Данііл Андрійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Проведено літературний огляд джерел, що містять інформацію про явище ЕХЛ, його механізми та застосування, а також інформацію про клас сполук халконів, їх синтез та прикладне значення ; синтезовано чотири 4-заміщені похідні 2’-гідроксихалкону, структуру та чистоту яких встановлено методами ЯМР-спектроскопії та хромато-мас-спектрометрії ; досліджено оптичні властивості отриманих сполук, а саме: світлопоглинання розчинів цільових сполук у дихлорметані , фотолюмінесценцію цільових сполук у твердій фазі, ЕХЛ цільових сполук у полімерних плівках. Отримані дані про ЕХЛ мають потенційне застосування в ЕХЛ-аналізі. Показано, що три з чотирьох синтезованих сполук мають сигнал ЕХЛ, що може бути використано надалі для дослідних та практичних цілей.

The literature review, that was carried out, contains an information about ECL phenomenon, its mechanisms and application as well as an information about chalcones compound class, their synthesis and applied relevance; four 4-substituted 2’-hydroxychalcone derivatives were synthesized, their structure and purity were determined by NMR spectroscopy and LC-MS methods; optical properties were researched, namely: absorbance of target substances solutions in dichloromethane, photoluminescence of target substances in a solid phase, ECL of target substances in polymer films. Obtained data about ECL have a potential application in ECL analysis. It was shown that three out of four synthesized compounds have ECL signal that could be applied in the future for research and practical purpose.
Науковий керівник: Решетняк Олена Олександрівна, кандидат хімічних наук, доцент кафедри хімічної метрології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Chemistry; електрогенерована хемілюмінесценція; фотолюмінесценція; люмінофори; ехл-аналіз; 4-заміщені похідні 2’-гідроксихалкону; electrogenerated chemiluminescence; photoluminescence; luminophores; ecl analysis; 4-substituted 2’-hydroxychalcone derivatives