Старіння сплавів : методичні рекомендації до виконання лабораторної роботи з фізичного матеріалознавства - Бадіян, Євген Юхимович; Тонкопряд, Роман Володимирович; Шурінов, Роман Володимирович; Badiyan, Evgeny Yukhymovych; Tonkopryad, Alla Grygorievna; Shurinov, Roman Volodymyrovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Робота «Старіння сплавів: методичні рекомендації до лабораторних робіт з фізичного матеріалознавства» складається з двох розділів. У першому розділі подано необхідний теоретичний матеріал для поглиблення та подальшого закріплення знань з фізичного матеріалознавства, які відносяться та необхідні для вивчення механізмів старіння сплавів. У другому розділі наведено методичні вказівки до виконання даної лабораторної роботи: сформульовано мету роботи, завдання, які необхідно виконати для досягнення мети, порядок виконання роботи та опис експериментальної установки, студентам запропоновано форму звіту до лабораторної роботи та список рекомендованої літератури.

The work ‘Ageing of alloys: methodical recommendations for laboratory work in physical materials science’ consists of two sections. The first section presents the necessary theoretical material to deepen and further consolidate the knowledge of physical materials science that is relevant and necessary for the study of the mechanisms of aging of alloys. The second section provides methodological instructions for this laboratory work: the purpose of the work, the tasks to be performed to achieve the goal, the procedure for performing the work and a description of the experimental setup are formulated, students are offered a report form for the laboratory work and a list of recommended references.
Ageing of alloys: methodical recommendations for performing laboratory work in physical materials science.
Keywords: сплави; штучне старіння; природне старіння; пересичений твердий розчин; спінодальний розпад; alloys; artificial aging; natural aging; supersaturated solid solution; spinodal decomposition