Особливості тривожності у учасників бойових дій - Кузнєцова, Анастасія Владиславівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження є психологічні особливості тривожності у учасників бойових дій. Предметом дослідження виступає рівень тривожності у учасників бойових дій. Метою дослідження є визначення особливостей проявів тривожності у учасників бойових дій, а також з’ясування їх взаємозв’язку з симптомами посттравматичного стресового розладу. Для досягнення поставленої мети визначено такі завдання: провести аналіз наукової літератури щодо тривожності у учасників бойових дій та її впливу на психічне здоров’я; визначити рівень реактивної та особистісної тривожності у учасників бойових дій; дослідити зв’язок між рівнем тривожності та симптомами посттравматичного стресового розладу; виявити фактори, що впливають на рівень тривожності у досліджуваних. Практична значущість дослідження полягає у тому, що його результати можуть бути використані для розробки ефективних програм психологічної підтримки та реабілітації учасників бойових дій, а також для покращення соціальної адаптації та подолання тривожних розладів.

Object of the research: Psychological features of anxiety in combat veterans. Subject of the research: The level of anxiety in combat veterans. The aim of the research is to determine the specific features of anxiety manifestations in combat veterans and to investigate their relationship with posttraumatic stress disorder symptoms. Research tasks: to analyze the scientific literature regarding anxiety in combat veterans and its impact on mental health; to assess the level of reactive and personal anxiety in combat veterans; to examine the relationship between anxiety levels and post-traumatic stress disorder symptoms; to identify the factors influencing the level of anxiety in the participants. The practical significance of the research lies in the fact that its results can be used to develop effective psychological support and rehabilitation programs for combat veterans, as well as to improve social adaptation and address anxiety disorders.
Керівник: Шкурко Ангеліна Вадимівна, старший викладач кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; тривожність; стрес; бойовий досвід; УБД; ПТСР; адаптація; стресостійкість; військові; anxiety; stress; combat experience; combatant; PTSD; adaptation; stress resistance; military personnel