Роль ендоскопічної ретроградної холангіопанкреатографії у доопераційній діагностиці синдрому Міріззі - Бичков, Сергій Олександрович; Савельєв, Владислав Віталійович; Мартинів, О. О.; Герасимов, Г. М.; Бичкова, Н. С.; Bychkov, S. O.; Savelyev, V. V.; Martyniv, O. O.; Gerasymov, G. M.; Bychkova, N. S. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Синдром Міріззі — це складне та рідкісне ускладнення жовчнокам›яної хвороби, яке виникає внаслідок здавлення загальної жовчної протоки конкрементами, що локалізуються в шийці жовчного міхура або міхуровому протоці. Таке обструктивне ураження може призводити до прогресуючої механічної жовтяниці, холангіту, печінкової недостатності та, у тяжких випадках, до формування холецисто-дуоденальних нориць. На сьогодні діагностика синдрому Міріззі залишається складним завданням, оскільки його клінічна картина може імітувати холедохолітіаз або злоякісні ураження жовчних про- токів. Ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія є одним із найефективніших методів виявлення цієї патології, оскільки дозволяє не лише оцінити стан жовчних протоків, але й визначити ступінь їх компресії та пошкодження. Завдяки високій інформативності, ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія дозволяє диференціювати синдром Міріззі від інших патологій жовчних шляхів, таких як холедо-холітіаз, стриктури або пухлинні процеси. Крім того, в деяких випадках ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія може бути використана як лікувальний метод – для виконання папілосфінктеротомії, видалення конкрементів або проведення стентування жовчних протоків у разі вираженого стенозу. Таким чином, використання ендоскопічної ретроградної холангіопанкреатографії при синдромі Міріззі є важливим інструментом для точної передопераційної діагностики, вибору оптимальної тактики хірургічного втручання та зниження ри- зику ускладнень у післяопераційному періоді.

Mirizi syndrome is a complex and rare complication of gallstone disease that occurs due to compression of the common bile duct by calculi localized in the gallbladder neck or bile duct. Such obstructive lesions can lead to progressive mechani- cal jaundice, cholangitis, liver failure, and, in severe cases, to the formation of cholecysto-duodenal fistulas. To date, the diagnosis of Mirizi syndrome remains a difficult task, as its clinical picture can mimic choledocholithiasis or malignant lesions of the bile ducts. Endoscopic retrograde cholangiopancreatography is one of the most effective methods for detecting this pathology, as it allows not only to assess the condition of the bile ducts but also to determine the de- gree of their compression and damage. Due to its high information content, endoscopic retrograde cholangiopancreatography allows to differentiate Mirizi syndrome from other biliary pathologies, such as choledocholithiasis, strictures or tumor processes. In addition, in some cases, endoscopic retrograde cholangiopancreatography can be used as a therapeutic method - to perform papillosphincterotomy, remove calculi, or stent the bile ducts in case of severe stenosis. Thus, the use of endoscopic retrograde cholangiopancreatography in Mirizi syndrome is an important tool for accurate preoperative diagnosis, selection of optimal surgical tactics and reduction of the risk of com- plications in the postoperative period
The role of endoscopic retrograde cholangiopancreato-graphy in the preoperative diagnosis of Mirezzi syndrome
Бичков Сергій Олександрович, доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб, https://orcid.org/0000-0001-5413-3536 Герасимов Генадій Миколайович, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних хвороб, https://orcid.org/0000-0001-7376-9628
Keywords: MEDICINE::Dermatology and venerology,clinical genetics, internal medicine::Internal medicine; синдром Міріззі; жовчнокам’яна хвороба; ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія; діагностична чутливість; Mirizi syndrome; cholelithiasis; endoscopic retrograde cholangiopancreatography; diagnostic sensitivity