Комп’ютерна модель системи керування рухомими об’єктами на прикладі БПЛА - Васильченко, Дмитро Олександрович; Vasylchenko, D. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Проблема, яка вирішується в кваліфікаційній роботі, полягає у створенні програмного середовища для тестування й оптимізації алгоритмів керування БПЛА з урахуванням змін параметрів середовища, що дозволяє зменшити витрати на розробку реальних прототипів і покращити точність та надійність систем автономного управління. Область застосування – автоматизовані системи керування, робототехніка, моделювання руху автономних об’єктів. Результати роботи можуть бути використані у навчальному процесі, під час попереднього тестування алгоритмів та для створення автономних БПЛА у практичних застосуваннях.

The problem solved in the qualification work is to create a software environment for testing and optimizing UAV control algorithms taking into account changes in environmental parameters, which reduces the cost of developing real prototypes and improves the accuracy and reliability of autonomous control systems. Application areas: automated control systems, robotics, modeling of autonomous objects. The results of the work can be used in the educational process, during preliminary testing of algorithms, and for the creation of autonomous UAVs in practical applications.
Керівник: Мірошник Марина Анатоліївна, доктор технічних наук, професор кафедри комп’ютерних систем та робототехніки
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology::Computer science; БПЛА; система керування; комп’ютерне моделювання; алгоритми стабілізації; симуляція; навігація; автономна система; рухомий об’єкт; адаптивне керування; траєкторія; UAV; control system; computer modeling; stabilization algorithms; simulation; navigation; autonomous system; moving