Організація пародонтологічної допомоги населенню. Структурна біологія та анатомія пародонту. Фізіологічні основи : методичні рекомендації для підготовки до лекцій лікарів-спеціалістів стоматологів з дисципліни «Спеціалізація лікарів-стоматологів за фахом «Пародонтологія» [Електронний ресурс] - Ніконов, Андрій Юрійович; Кольба, Олександра Орестівна; Іскоростенська, Ольга Володимирівна; Nikonov, Andriy Yuriyovych; Кolba, Oleksandra Orestivna; Iskorostenska, Olha Volodymyrivna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Розділ охоплює основні аспекти надання медичної допомоги у галузі пародонтології, яка є важливою складовою стоматологічної практики. У першій частині розглядаються принципи організації пародонтологічної допомоги на різних рівнях охорони здоров'я, роль стоматологічних клінік, профілактичних центрів та мобільних груп у забезпеченні доступу до необхідних послуг для різних верств населення. Друга частина присвячена детальному вивченню структури та біології пародонту, включаючи тканини, що складають пародонт: ясна, періодонт, цемент зуба, альвеолярна кістка. Окрему увагу приділено фізіологічним процесам, які забезпечують здоров'я пародонту, зокрема, механізмам підтримки його функції та взаємодії з іншими тканинами ротової порожнини. У результаті вивчення цього розділу отримуються знання, необхідні для комплексної оцінки стану пародонту, розробки ефективних профілактичних і терапевтичних заходів, а також для розуміння ключових факторів, що впливають на здоров'я тканин пародонту. Цей матеріал є основою для подальшого вивчення клінічних аспектів пародонтології та розробки індивідуальних планів лікування та профілактики захворювань тканин пародонту.

The section covers the core aspects of periodentistry, which is an essential component of dentistry. The first part provides the principles of organizing periodentistry at different levels of medical care, the role of dental clinics, prevention centers, and mobile teams in ensuring access to must-have services for different populations. The second part provides a detailed study of the structure and biology of the periodontium, including the periodontal tissues: gingiva, periodontium, dental cementum, alveolar bone. Special mention should be made of the physiological processes ensuring periodontal health, in particular, the mechanisms of maintaining its function and interaction with other oral tissues. This section provides the knowledge necessary for a comprehensive assessment of the periodontal condition, the development of effective preventive and therapeutic measures, as well as for understanding the key factors that affect the periodontal health. This material is the basis for subsequent study of clinical aspects of periodontology and the development of personalized therapeutic settings and prevention of periodontal disease.
Organization of periodontal care for the population. Structural biology and anatomy of the periodontium. Physiological foundations : methodological recommendations for preparing for lectures by dentists-specialists in the discipline "Specialization of dentists in the specialty "Periodontology" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: ODONTOLOGY::Periodontology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; пародонтологія; пародонт; організація пародонтологічної допомоги; анатомія пародонту; фізіологія пародонту; periodontology; periodentium; organization of periodentistry; anatomy of the periodontium; physiology of the periodontium