Управління персоналом : методичні рекомендації до практичних занять та самостійної роботи для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальностями D3 «Менеджмент» освітньої програми «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», «Міжнародний менеджмент і бізнес-комунікації», спеціальності D5 «Маркетинг» освітніх програм «Маркетинг», «Маркетинговий менеджмент», «Інформаційний маркетинг, реклама та зв’язки з громадськістю» та D7 «Торгівля» освітньої програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» галузі знань D «Бізнес, адміністрування та право» [Електронний ресурс] - Писаревська, Ганна Іллівна; Pysarevska, Hanna Illivna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Методичні рекомендації до практичних занять та самостійної роботи студентів розроблені відповідно до змісту програми та робочої програми нормативної навчальної дисципліни «Управління персоналом», вивчення якої передбачено освітньо-професійними програмами «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», «Міжнародний менеджмент і бізнес-комунікації», «Маркетинг», «Маркетинговий менеджмент», «Інформаційний маркетинг, реклама та зв’язки з громадськістю», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» та навчальними планами підготовки фахівців освітньо- професійної програми за спеціальністями D3 «Менеджмент», D5 «Маркетинг» та D7 «Торгівля». Навчальна дисципліна «Управління персоналом» дозволяє вивчити особливості процесів управління, ознайомитись з нормативно-правовою базою вітчизняного ринку праці, зрозуміти методологічні основи управління кадрами, його функції та методи, проаналізувати сучасний ринок праці, набути практичних навичок щодо розвитку персоналу, прийняття управлінських рішень, ефективної організації роботи різних категорій працівників, а також створення та застосування управлінських структур які можна застосовувати на практиці.

The methodological recommendations for practical classes and independent work of students have been developed in accordance with the content of the program and the syllabus of the normative academic discipline “Personnel Management”, the study of which is provided for by the educational and professional programs “Foreign Economic Activity Management”, “International Management and Business Communications”, “Marketing”, “Marketing Management”, “Information Marketing, Advertising and Public Relations”, “Entrepreneurship, Trade and Exchange Activities”, and the curricula for the training of specialists in the educational and professional programs of the specialties D3 “Management,” D5 “Marketing,” and D7 “Trade.” The academic discipline “Personnel Management” allows students to study the specifics of management processes, become familiar with the regulatory and legal framework of the domestic labor market, understand the methodological foundations of personnel management, its functions and methods, analyze the modern labor market, acquire practical skills in personnel development, managerial decision-making, effective organization of work for various categories of employees, as well as the creation and application of management structures that can be implemented in practice.
Personnel Management : Methodological Recommendations for Practical Classes and Independent Work for Applicants for Higher Education of the First (Bachelor's) Level in Specialties D3 "Management" of the Educational Program "Management of Foreign Economic Activity", "International Management and Business Communications", Specialty D5 "Marketing" of the Educational Programs "Marketing", "Marketing Management", "Information Marketing, Advertising and Public Relations" and D7 "Trade" of the Educational Program "Entrepreneurship, Trade and Stock Exchange Activities" of the Field of Knowledge D "Business, Administration and Law" [Electronic Resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; персонал; управління персоналом; система управління; методи управління; принципи управління персоналом; планування персоналу; рекрутинг; адаптація; навчання; мотивація; оцінка; розвиток; управління продуктивністю; управління залученістю; управління талантами; кадрова політика; організаційна культура; лідерство; комунікація; правові аспекти; соціально-економічні питання та психологічні методи роботи; personnel; management methods; management system; principles of human resource management; workforce planning; recruiting; adaptation; training; motivation; evaluation; development; performance managemen; engagement management; talent management; HR policy; organizational culture; leadership; communication; legal aspects; socio-economic issues; and psychological methods of work