Роль життєстійкості у взаємозвʼязку сприйманого стресу та вигорання - Торяник, Вікторія Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджується роль життєстійкості як медіатора у взаємозв’язку між сприйманим стресом та вигоранням у консультантів з продажу. Актуальність теми зумовлена зростанням рівня стресу та професійного вигорання у представників соціономічних професій, що працюють в умовах високої міжособистісної взаємодії. Метою роботи є визначення особливостей впливу життєстійкості на зв’язок між сприйманим стресом та проявами вигорання. У теоретичному розділі проаналізовано поняття стресу, професійного вигорання, а також психологічні основи життєстійкості. Емпіричне дослідження проведено на вибірці з 54 консультантів з продажу віком 22–28 років, із використанням шкал PSS-10, MBI та опитувальника життєстійкості. Аналіз результатів виявив значущі негативні кореляції між життєстійкістю та показниками сприйманого стресу, емоційного виснаження і деперсоналізації. Встановлено, що життєстійкість виконує функцію медіатора, знижуючи інтенсивність впливу стресу на розвиток вигорання. Зокрема, найбільш виражений опосередкований вплив спостерігається щодо емоційного виснаження, що є основним компонентом професійного вигорання. Ключові слова: сприйманий стрес, вигорання, життєстійкість, консультанти з продажу, медіатор.

The thesis explores the role of hardiness as a mediator in the relationship between perceived stress and burnout in sales consultants. The relevance of the topic is due to the growing level of stress and professional burnout among representatives of socioeconomic professions working in conditions of high interpersonal interaction. The aim 42 of the study is to determine the peculiarities of the influence of hardiness on the relationship between perceived stress and burnout. The theoretical section analyses the concepts of stress, professional burnout, and the psychological foundations of hardiness. The empirical study was conducted on a sample of 54 sales consultants aged 22- 28 years, using the PSS-10, MBI scales and the hardiness questionnaire. The analysis of the results revealed significant negative correlations between hardiness and indicators of perceived stress, emotional exhaustion and depersonalization. It has been established that hardiness acts as a mediator, reducing the intensity of the impact of stress on the development of burnout. In particular, the most pronounced indirect effect is observed in relation to emotional exhaustion, which is the main component of professional burnout. Keywords: perceived stress, burnout, hardiness, sales consultants, mediator.
The role of hardiness in the relationship between perceived stress and burnout
Керівник роботи: Олефір Валерій Олександрович, доктор психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; сприйманий стрес; вигорання; життєстійкість; консультанти з продажу; медіатор; perceived stress; burnout; hardiness; sales consultants; mediator