Гендерні особливості клінічних проявів та прогнозу для пацієнтів з тромбоемболією легеневої артерії - Харченко, Любов Вікторівна; Kharchenko, L. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Дисертаційна робота присвячена оптимізації тактики ведення пацієнтів із тромбоемболією легеневої артерії шляхом визначення гендерних особливостей клінічного перебігу, характеру ремоделювання серця та факторів, які впливають на перебіг захворювання. Для досягнення поставленої мети та виконання визначених завдань дизайн нашого дослідження передбачав ретроспективну та проспективну частини. Ретроспективне дослідження включало 635 пацієнтів госпіталізованих до КНП «МКЛ №8» ХМР за період з 1 січня 2017 року по 1 січня 2023 року (243 пацієнти були госпіталізовані за період 1 січня 2017 року по 31 грудня 2018 року). Усі ретроспективні хворі були розподілені на групи за статтю: чоловіки n=369 (58,11%) та жінки n=266 (41,89%). Відповідно до рекомендацій Європейського товариства кардіологів (ESC, 2019) [20], усі пацієнти були стратифіковані за рівнем ризику ранньої летальності. До І групи (високого ризику) увійшло 113 (17,8 %) пацієнтів, з них 46 чоловіків (середній вік — 62,25±12,09 року) та 67 жінок (середній вік — 67,68±15,60 року). До ІІ групи (невисокого ризику) було включено 522 (82,2 %) пацієнти, серед яких 323 чоловіки та 199 жінок із середнім віком 58,21±14,31 та 63,30±12,96 року відповідно.

The dissertation is devoted to optimizing the management strategy for patients with pulmonary embolism by identifying gender-specific features of the clinical course, the nature of cardiac remodeling, and prognostic factors of the disease. To achieve the stated aim and accomplish the defined objectives, the design of our study included retrospective and prospective parts. The retrospective study included 635 patients hospitalized at the Municipal Non-Profit Enterprise “City Clinical Hospital No. 8” of the Kharkiv City Council in the period from January 1, 2017 to January 1, 2023 (243 patients were hospitalized in the period from January 1, 2017 to December 31, 2018). All retrospective patients were divided into groups by sex: men n=369 (58.11%) and women n=266 (41.89%). According to the recommendations of the European Society of Cardiology (ESC, 2019) [20], all patients were stratified by the level of early mortality risk. Group I (high risk) included 113 (17.8%) patients, of whom 46 were men (mean age — 62.25±12.09 years) and 67 were women (mean age — 67.68±15.60 years). Group II (non-high risk) included 522 (82.2%) patients, among whom 323 were men and 199 were women with a mean age of 58.21±14.31 and 63.30±12.96 years, respectively.
Gender peculiarities of clinical manifestations and prognosis for patients with pulmonary embolism
Науковий керівник: Целуйко Віра Йосипівна, доктор медичних наук, професор кафедри кардіології, лабораторної та функціональної діагностики. Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: MEDICINE::Dermatology and venerology,clinical genetics, internal medicine::Internal medicine::Lung diseases; тромбоемболія легеневої артерії; гендерні особливості; стать; фактори ризику; прогноз; ремоделювання серця; ультразвукове дослідження; стратифікація ризику; госпітальна летальність; співвідношення тромбоцитів до лейкоцитів; ТЕЛА високого ризику; pulmonary embolism; gender peculiarities; sex; risk factors; prognosis; heart remodeling; ultrasound; risk stratification; hospital mortality; platelet-to-white blood cell ratio; high-risk pulmonary embolism