Організаційно-економічний механізм управління людським капіталом на підприємствах торгівлі в цифровому середовищі - Морозова, Ольга Олександрівна; Morozova, O. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Актуальність дослідження полягає у необхідності розробки організаційно-економічного механізму управління людським капіталом підприємств торгівлі, який враховував умови цифрового середовища, зростаючу конкуренцію, зміни у структурі зайнятості, а також впровадження технологій автоматизації. Це дозволить знизити витрати на управління персоналом, підвищити його продуктивність, забезпечити розвиток компетенцій і створити інноваційну корпоративну культуру. … Практичне дослідження значення полягає у отриманих можливості результатів використання дисертаційного розробленого організаційно-економічного механізму управління людським капіталом у діяльності підприємств торгівлі для підвищення продуктивності праці персоналу, зниження витрат на управління, формування ефективної стратегії розвитку людського капіталу та зміцнення конкурентних позицій підприємств на ринку.

The relevance of the study lies in the need to develop an organizational and economic mechanism for managing human capital in trade enterprises, which takes into account the conditions of the digital environment, growing competition, changes in the employment structure, as well as the introduction of automation technologies. This will reduce the costs of personnel management, increase its productivity, ensure the development of competencies and create an innovative corporate culture. … The practical significance of the results of the dissertation research lies in the possibility of using the developed organizational and economic mechanism for human capital management in the activities of trade enterprises to increase personnel productivity, reduce management costs, form an effective strategy for human capital development and strengthen the competitive positions of enterprises in the market.
Organizational and economic mechanism of human capital management at trade enterprises in the digital environment
Науковий керівник: Чобіток Вікторія Іванівна, доктор економічних наук, професор, в. о. завідувача кафедри маркетингу та торговельного підприємництва
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Informatics, computer and systems science; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Public sector research; управління; підприємство торгівлі; організаційно економічний механізм; людський капітал; стратегія; цифровізація; інновації; мотивація; розвиток; корпоративна культура; бізнес-процеси; прогнозування; management; trade enterprise; organizational and economic mechanism; human capital; strategy; digitalization; innovation; motivation; development; corporate culture; business processes; forecasting