Освітні проєкти в Гетьманщині в роки гетьманування Кирила Розумовського (1750-1764) - Шаповалова, Альбіна Михайлівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Робота присвячена дослідженню освітніх проєктів в Гетьманщині в період гетьманування Кирила Розумовського (1750–1764 рр.). На основі широкого кола документальних, наративних та картографічних джерел проаналізовано основні напрями освітньої політики, її соціальні та політичні передумови, а також вплив особистості гетьмана на розвиток освіти в українських землях. Висвітлено спроби модернізації освітньої системи, зокрема ініціативу створення Батуринського університету, активізацію навчального процесу в колегіумах, а також залучення до освітніх реформ елітних прошарків козацької старшини. Аналіз джерел демонструє, що освітня політика доби Розумовського стала першим проявом системного підходу до розвитку інтелектуального потенціалу Гетьманщини. Звернення до даної теми зумовлене відсутністю комплексного дослідження освітньої політики в період пізнього Гетьманату, а також недостатньою увагою в історіографії до постаті Кирила Розумовського як ініціатора освітніх реформ. У роботі реалізовано першу спробу визначити місце освіти в політичній стратегії гетьмана та показати її значення у формуванні ідентичності козацької еліти в умовах зростаючого імперського впливу. На основі аналізу джерел охарактеризовано складові освітніх ініціатив, їхнє сприйняття сучасниками та наслідки для подальшого розвитку української освіти.

The work is devoted to the study of educational projects in the Hetmanate during the period of Kyrylo Rozumovsky’s hetmanship (1750–1764). Based on a wide range of documentary, narrative and cartographic sources, the main directions of educational policy, its social and political prerequisites, as well as the influence of the hetman’s personality on the development of education in Ukrainian lands are analyzed. Attempts to modernize the educational system are highlighted, in particular the initiative to create Baturyn University, the intensification of the educational process in collegiums, as well as the involvement of the elite strata of the Cossack elders in educational reforms. Analysis of the sources demonstrates that the educational policy of the Rozumovsky era became the first manifestation of a systematic approach to the development of the intellectual potential of the Hetmanate. The appeal to this topic is due to the lack of a comprehensive study of educational policy during the late Hetmanate, as well as insufficient attention in historiography to the figure of Kyrylo Rozumovsky as the initiator of educational reforms. The work implements the first attempt to determine the place of education 69 in the hetman's political strategy and show its importance in the formation of the identity of the Cossack elite in the conditions of growing imperial influence. Based on the analysis of sources, the components of educational initiatives, their perception by contemporaries and consequences for the further development of Ukrainian education are characterized.
Educational projects in the Hetmanate during the years of Kyrylo Razumovsky's hetmanship (1750-1764)
Керівник роботи: Кушнарьов Сергій Сергійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; історія України; освітні проєкти в Гетьманщині; educational projects in the Hetmanate; history of Ukraine; Кирило Разумовський; Kirill Razumovsky; освітні реформи для українських губерній; educational reforms for Ukrainian provinces