Удосконалення управління персоналом на державній службі - Лучин, Анастасія Олександрівна; Luchyn, A. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі визначено ключові підходи до розуміння сутності та змісту управління персоналом у державній службі, проведено систематизацію зарубіжних моделей HR-менеджменту, здійснено аналіз нормативно-правових засад управління персоналом в Україні. На основі вивчення міжнародного досвіду сформульовано напрями оптимізації кадрових процесів у державній службі. Розроблено пропозиції щодо удосконалення методів управління персоналом, запровадження компетентнісного підходу, посилення професійного розвитку державних службовців, мотиваційних механізмів та цифровізації HR-процесів. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що запропоновані рекомендації можуть бути використані в діяльності Національного агентства України з питань державної служби, у підготовці програм професійного навчання державних службовців, а також у навчальному процесі закладів вищої освіти.
Improvement of personnel management in the civil service
Науковий керівник роботи: Євдокимов Вадим Олександрович, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри публічного управління та державної служби
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Public sector research; державна служба; управління персоналом; кадрова політика; людські ресурси; професійність; мотивація