Роль резильєнтності у взаємозвʼязку емоційної праці та професійного вигорання - Дикань, В. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі досліджено психологічні особливості впливу емоційної праці на професійне вигорання через особистісний ресурс резильєнтності. На вибірці 1930 працівників компанії «Нова Пошта» емпірично перевірено модель модерованої медіації. Встановлено, що емоційний дисонанс та емоційні вимоги призводять до вигорання шляхом виснаження резильєнтності. Доведено, що вік виступає модератором цього процесу: у старших працівників, попри нижчий загальний рівень вигорання (ефект експертизи), непрямий ефект руйнування резильєнтності є найсильнішим (ефект вразливості). Отримані результати дозволили інтегрувати суперечливі положення теорій SST та COR, пояснивши феномен «крихкого ресурсу» у старшому віці.

The master’s thesis examines the psychological characteristics of the impact of emotional labor on professional burnout through the personal resource of resilience. The moderated mediation model was empirically tested on a sample of 1930 employees of the Nova Poshta company. It was found that emotional dissonance and emotional demands lead to burnout through the depletion of resilience. It was proven that age acts as a moderator of this process: in older workers, despite a lower overall level of burnout (the effect of expertise), the indirect effect of the destruction of resilience is the strongest (the effect of vulnerability). The results obtained allowed us to integrate the contradictory provisions of the SST and COR theories, explaining the phenomenon of a “fragile resource” in older age.
Керівник роботи: Олефір Валерій Олександрович, доктор психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційна праця; емоційний дисонанс; емоційні вимоги праці; професійне вигорання; емоційне виснаження; резильєнтність; вік; модерована медіація; emotional labor; emotional dissonance; emotional demands; professional burnout; emotional exhaustion; resilience; age; moderated mediation