Взаємодія інститутів публічної влади і громадянського суспільства у регулюванні регіонального розвитку - Малишева, Оксана Василівна; Malysheva, O. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У дисертаційному дослідженні наведено розв’язання актуального науково-практичного завдання, що полягає в обґрунтуванні теоретичних положень і визначенні практичних рекомендацій із удосконалення взаємодії інститутів публічної влади і громадянського суспільства у регулюванні регіонального розвитку в Україні. Що дало можливість сформулювати відповідні теоретичні положення, висновки, пропозиції і рекомендації. На основі аналізу науково-теоретичної бази за обраною тематикою дослідження узагальнено теоретико-методологічні підходи до осмислення категорії громадянського суспільства у вимірах публічно-управлінського дискурсу. Зазначається, що концепт громадянського суспільства є одним із базових у розумінні взаємовідносин влади та суспільства. Переважно під поняттям громадянського суспільства теоретики мають на увазі сфери суспільного життя, які є незалежними від держави, але, разом з тим, функціонують в організаційно-правових межах, визначених державою. Концепт громадянського суспільства акумулює в собі ідею відносин індивіда та влади, суспільства та держави. Показано, що періодом формування концепцій громадянського суспільства стала епоха Нового часу. Це пов’язано з тим, що тривалий час поняття держави та суспільства сприймалися в якості єдиного цілого. Починаючи з періоду Нового часу здійснюється чітка концептуальна демаркація між термінами держави та суспільства, чому, зокрема, сприяли ідеї природного права, суспільного договору, розділення гілок влади тощо.

The dissertation research provides a solution to a relevant scientific and practical problem, which consists in substantiating theoretical provisions and determining practical recommendations for improving the interaction of public authorities and civil society institutions in regulating regional development in Ukraine. This made it possible to formulate the relevant theoretical provisions, conclusions, proposals and recommendations. Based on the analysis of the scientific and theoretical base on the selected research topic, theoretical and methodological approaches to understanding the category of civil society in the dimensions of public administration discourse are summarized. It is noted that the concept of civil society is one of the basic ones in understanding the relationship between government and society. Mostly, theorists mean by the concept of civil society the spheres of public life that are independent of the state, but, at the same time, function within the organizational and legal frameworks defined by the state. The concept of civil society accumulates in itself the idea of the relationship between the individual and the government, society and the state. It is shown that the period of formation of the concepts of civil society was the era of the New Age. This is due to the fact that for a long time the concepts of the state and society were perceived as a single whole. Starting from the period of the New Age, a clear conceptual demarcation between the terms of the state and society has been carried out, which, in particular, was facilitated by the ideas of natural law, social contract, separation of branches of power, etc.
Interaction of public authorities and civil society institutions in the regulation of regional development
Науковий керівник: Куц Юрій Олексійович, доктор наук з державного управління, професор кафедри публічного управління та державної служби. Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; інститути публічної влади; громадянське суспільство; регіональний розвиток; публічне управління; соціальний капітал; регулювання регіонального розвитку; демократія; демократичні трансформації; цифровізація; сталий розвиток; відновлення України; участь громадськості; територіальні громади; місцеве самоврядування; воєнний стан; public authorities; civil society; regional development; public administration; social capital; regulation of regional development; democracy; democratic transformations; digitalization; sustainable development; restoration of Ukraine; public participation; territorial communities; local self-government; martial law