Вивчення лікарських рослини учнями 7 класу на уроках біології та в позаурочний час - Кулинич, Ірина Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено методику вивчення лікарських рослин учнями 7 класу на уроках біології та в позаурочний час. Визначені особливості вивчення лікарських рослин в шкільному курсі біології в контексті реформування освіти та впровадження концепції Нової української школи. Досліджено психолого-педагогічні особливості учнів 7 класу та їх вплив на вивчення ботанічного матеріалу, зокрема лікарських рослин. Розроблені навчально-методичні матеріали до факультативного курсу «Лікарські рослини рідного краю» та позаурочних занять з вивчення лікарських рослин. Проведена апробація розроблених матеріалів у навчально-виховному процесі закладів загальної середньої освіти Харківської області.

The qualification work explores the methodology of studying medicinal plants by 7th grade students in biology lessons and in extracurricular activities. The features of studying medicinal plants in the school biology course in the context of education reform and implementation of the New Ukrainian School concept are determined. The psychological and pedagogical characteristics of 7th grade students and their influence on the study of botanical material, particularly medicinal plants, are researched. Educational and methodological materials for the optional course "Medicinal Plants of the Native Land" and extracurricular activities on the study of medicinal plants are developed. The developed materials are tested in the educational process of general secondary education institutions of Kharkiv region.
Науковий керівник: Тагліна Ольга Валентинівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри генетики і цитології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology; лікарські рослини; методика навчання біології; факультативний курс; позаурочна діяльність; проєктна діяльність; екологічна свідомість; компетентнісний підхід; medicinal plants; biology teaching methodology; optional course; project activity; ecological consciousness; competence approach