Феномен українського анархізму в контексті світових суспільно-політичних процесів - Чумак, Олександр Ігорович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота бакалавра присвячена комплексному аналізу феномену українського анархізму в контексті світових суспільно-політичних процесів. У роботі досліджено становлення та розвиток анархістських ідей від їхніх філософських коренів до практичної реалізації в Україні, зокрема в період Української революції 1917-1921 років. Особливу увагу приділено Махновському руху як унікальному прояву українського анархізму, що мав значний вплив на політичну та соціальну динаміку регіону, відрізняючись від інших національно-анархічних контекстів через залучення широких народних мас та створення самоврядних структур. Проаналізовано ідейні засади анархізму, його трансформації в українському середовищі та вплив на суспільно-політичні процеси протягом ХХ − початку ХХІ століття. Дослідження охоплює як історіографічний огляд, так і інтерпретацію теоретичних положень анархізму у світовій та вітчизняній науково-політологічній традиції.

The bachelor's qualification paper is dedicated to a comprehensive analysis of the phenomenon of Ukrainian anarchism within the context of global socio-political processes. The study investigates the formation and development of anarchist ideas from their philosophical roots to their practical implementation in Ukraine, particularly during the Ukrainian Revolution of 1917-1921. Special attention is given to the Makhnovshchina movement as a unique manifestation of Ukrainian anarchism, which significantly impacted the political and social dynamics of the region. This movement distinguished itself from other national-anarchist contexts by involving broad popular masses and creating self-governing structures. The paper analyzes the ideological foundations of anarchism, its transformations within the Ukrainian environment, and its influence on socio-political processes throughout the 20th and early 21st centuries. The research includes both a historiographical overview and an interpretation of the theoretical tenets of anarchism in global and domestic scientific and political science traditions.
The phenomenon of Ukrainian anarchism in the context of world socio-political processes
Керівник роботи: Журавльов Денис Володимирович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; історія України; history of Ukraine; анархізм; anarchism; суспільно-політичні процеси; socio-political processes; революційні рухи; revolutionary movements; Українська революція 1917-1921 рр.; Махновський рух; Ukrainian Revolution 1917-1921; Makhnovist Movement