On theory of spectrum of hydrogen-like atoms - Poluektov, Yu.M.; Savchenko, V.N.; Полуектов, Ю.М.; Савченко, В.М. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
Simple model of hydrogen-like atoms is proposed. Model is based on consideration of electron core, which consists of electrons in complete shells, using Thomas-Fermi model. Outer-shell electron is described by wave function. The model has no fitting parameters. Calculations of Rydberg correction for high-excited states with zero angular momentum are done. Calculations of energy of single ionization of hydrogen-like atoms and comparison with experimental data are done. The developed model can be used for further research of interaction of Bose-Einstein condensate and electromagnetic field. Запропонована достатньо проста модель водньоподібних атомів, заснована на тому, що остов, який складається з електронів, що знаходяться у заповнених оболонках, описується за допомогою моделі Томаса-Фермі, а зовнішній валентний електрон описується хвильової функцією. В межах даної моделі без використання підгоночних параметрів обчислені поправка Рідберга для високозбуджених станів з нульовим моментом, енергія одноразової іонізації водньоподібних атомів, та проведено порівняння з експериментальними даними. Запропонована модель водньоподібних атомів може бути використана для подальшого розвинення теорії взаємодії бозе-ейнштейнівських конденсатів з електромагнітним полем. Предложена достаточно простая модель водородоподобных атомов, основанная на том, что остов, состоящий из электронов заполненных оболочек, описывается моделью Томаса-Ферми, а внешний валентный электрон - волновой функцией. В рамках предложенной модели без использования подгоночных параметров вычислены поправка Ридберга для высоковозбужденных состояний с нулевым моментом и энергия однократной ионизации, проведено сравнение с экспериментальными данными. Развитая модель водородоподобных атомов может быть использована для дальнейшего развития теории взаимодействия бозе-эйнштейновских конденсатов с электромагнитным полем.
До теорії спектра водньоподібних атомів
Keywords: Rydberg correction; alkali metals; atomic spectrum; Thomas-Fermi theory; atomic Bose – Einstein condensate; поправка Рідберга; лужні метали; спектр атома; теорія Томаса-Фермі; атомарний бозе-ейнштейновський конденсат