Взаємозвʼязок феномену втрати з емоційно-вольовим станом особистості в умовах воєнного часу - Курніцька, Анастасія Василівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Об’єкт дослідження – взаємозв'язок феномену втрати з емоційно – вольовим станом особистості в умовах воєнного часу. Предмет дослідження – психологічні особливості взаємозв'язку феномену втрати з емоційно – вольовим станом особистості в умовах воєнного часу. Мета дослідження – провести емпіричне дослідження взаємозв'язку між феноменом втрати та емоційно – вольовим станом особистості в умовах воєнного часу. Для досягнення поставленої мети планується виконання наступних завдань: 1. Проаналізувати теоретичні та методологічні підходи до вивчення феномену втрати та емоційно – вольового стану особистості у вітчизняній та зарубіжній психології. 2. Емпірично дослідити показники психологічні особливості взаємозв'язку феномену втрати з емоційно – вольовим станом особистості в умовах воєнного часу. 3. Розробити та обґрунтувати практичні рекомендації та програму психокорекційних заходів для стабілізації емоційно – вольового стану осіб, які переживають втрату в умовах воєнного часу. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання їх в діяльності центрів психологічної підтримки для осіб, що зазнали втрати в умовах сучасної війни, громадських організацій, органів місцевого самоврядування, соціальних служб та закладів охорони здоров’я. Практичні рекомендації можуть лягти в основу психологічних тренінгів, програм психосоціальної підтримки.

The object of the study is the relationship between the phenomenon of loss and the emotional–volitiona state of an individual under wartime conditions. The subject of the study is the psychological features of the relationship between the phenomenon of loss and the emotional–volitional state of an individual under wartime conditions. The aim of the study is to conduct an empirical investigation of the relationship between the phenomenon of loss and the emotional–volitional state of an individual under wartime conditions. To achieve this aim, the following tasks are set: 1. To analyze theoretical and methodological approaches to the study of the phenomenon of loss and the emotional–volitional state of an individual in domestic and foreign psychology. 2. To empirically investigate the psychological characteristics of the relationship between the phenomenon of loss and the emotional–volitional state of an individual under wartime conditions. 3. To develop and substantiate practical recommendations and a psychocorrective program aimed at stabilizing the emotional–volitional state of individuals experiencing loss under wartime conditions. The practical significance of the study lies in the possibility of applying its results in the work of psychological support centers for individuals who have experienced loss during the current war, as well as in non–governmental organizations, local self–government bodies, social services, and healthcare institutions. The practical recommendations may serve as a basis for psychological training programs and psychosocial support initiatives.
Керівник: Шайхлісламов Земфір Рафікович, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; втрата; горювання; емоційна регуляція; вольова регуляція; психологічна підтримка; життєстійкість; мотиваційна сфера; loss; grief; emotional regulation; volitional regulation; psychological support; resilience; motivational sphere