Проблеми зміни політичних режимів в умовах посткомуністичної трансформації - Шаповаленко, М.В.; Shapovalenko, M. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2011)
Розглядаються проблеми зміни політичних режимів у процесі посткомуністичної трансформації. Динаміка змін політичних режимів, якщо вони не перетворюються на закриті авторитарні режими з демократичними інститутами, завжди коливається між певними показниками демократизації та дедемократизації. Практика функціонування посткомуністичних країн свідчить про значний вплив на цю динаміку процесів державотворення та здатності державних інститутів виконувати свої функції. The article is devoted to dynamics political regime change in postcommunist transformation. Practice shows that that the dynamics wave between democtatization and dedemocratization. Оnly authoritarian regimes try to be stability. Model of governance and efficacy of democracy institutions dependent from capacities of the state power and have strong influence on efficacy of democracy institutions and its legitimation.
Challenges of postcommunist political regime change
Keywords: демократизація; дедемократизація; демократичний транзит; легітимація; transition to democracy; legitimation; democratization; dedemocratization