Хрестові походи як рання форма колоніалізму: політичні, соціально-економічні та культурні аспекти - Коржавіна, Єкатерина Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі було здійснено спробу критичного осмислення хрестових походів через призму колоніальної теорії, розглянувши релігійні війни та утворенні внаслідок них латинські держави на Сході як потенційну форму колоніалізму. Виконання поставленого завдання було здійснено завдяки комплексному порівнянню хрестових походів із класичним європейським колоніалізмом Нового часу за ключовими критеріями – політичним, економічним, соціальним, культурним та ідеологічним – що дало можливість виокремити спільні та відмінні риси. У ході дослідження було встановлено, що хрестові походи та колоніальні практики мають переважно спільні риси, які охоплюють аспекти політичної експансії, економічної експлуатації, соціальної організації, культурного домінування та ідеологічного обґрунтування, що в сукупності свідчить про наявність колоніального характеру в хрестових походах. У підсумку, дослідження дає підстави для підтвердження концепції хрестових походів як ранньої форми колоніалізму.

The thesis attempted to critically analyze the Crusades through the prism of colonial theory, considering the religious wars and the resulting Latin states in the East as a potential form of colonialism. This task was accomplished through a comprehensive comparison of the Crusades with classical European colonialism of the modern period by key criteria - political, economic, social, cultural and ideological - which made it possible to identify common and distinctive features. The study found that the Crusades and colonial practices have mostly common features, covering aspects of political expansion, economic exploitation, social organization, cultural domination and ideological justification, which together indicate the presence of a colonial character in the Crusades. As a result, the study provides grounds for confirming the concept of the Crusades as an early form of colonialism.
The Crusades as an Early Form of Colonialism: Political, Socio-Economic, and Cultural Aspects
Керівник роботи: Токарев Андрій Миколайович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; колоніалізм; colonialism; хрестові походи; crusades; воєнні кампанії; military campaigns; Єрусалимське королівство; Kingdom of Jerusalem