Запорошена плазма в режимі розпаду - Денисенко, І.Б.; Бурмака, Г.П.; Азарєнков, М.О. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
Розроблено модель постійної густини для запорошеної аргонової плазми, яка знаходиться в режимі розпаду. За допомогою цієї моделі досліджено густину та температуру електронів, густину атомів аргону, що знаходяться у метастабільному збудженому стані. В моделі враховано генерацію електронів в електрон-нейтральних зіткненнях, при зіткненнях метастабільних атомів аргону між собою та у процесі вторинної емісії при взаємодії іонів з порошинками субмікронного розміру. Розраховані густини електронів порівняно з експериментальними даними. Отримано добре узгодження теоретичних результатів з результатами вимірювань. The model of constant density for an argon dusty plasma afterglow is developed. Using the model, the electron density and temperature, and the density of atoms, which are in metastable excited states, are studied. The model accounts for electron production in electron-neutral collisions, in collisions of metastable atoms with other metastable atoms, and in the secondary emission process caused by interaction of ions with dust particles of submicron size. The calculated electron densities are compared with those obtained in experiments. A good agreement of theoretical results with experimental data is obtained. Разработана модель постоянной плотности для пылевой аргоновой плазмы, находящейся в режиме распада. С помощью этой модели исследована концентрация и температура электронов, и концентрация атомов, находящихся в метастабильном возбужденном состоянии. В модели учтена генерация электронов в электрон – нейтральных столкновениях, при столкновениях метастабильных атомов аргона между собой и в процессе вторичной эмиссии при взаимодействии ионов с пылевыми частицами субмикронного размера. Рассчитанные плотности электронов сравнены с экспериментальными данными. Получено хорошее согласие теоретических результатов с результатами измерений.
Keywords: dusty plasma; afterglow regime; generation and losses of particles; запорошена плазма; режим розпаду; генерація та втрати частинок