Кібервійна в очах громадськості: оцінка обізнаності, дезінформації та довіри - Самчук, Дарина Сергіївна; Samchuk, Daryna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об'єктом дослідження є громадська думка щодо кібервійни. Предметом дослідження є рівень обізнаності населення про кібервійну, вплив дезінформації та рівень довіри до офіційних джерел інформації. Мета кваліфікаційної бакалаврської роботи полягає у вивченні рівня обізнаності громадськості щодо кібервійни, аналізі впливу дезінформації на довіру до офіційних джерел та розробці рекомендацій для підвищення інформаційної стійкості населення. Завданнями кваліфікаційної бакалаврської роботи є: ̶ дослідити рівень обізнаності громадськості щодо кібервійни; ̶ проаналізувати основні джерела дезінформації та їхній вплив на суспільство; ̶ визначити рівень довіри до офіційних джерел інформації; ̶ виявити ефективні методи підвищення обізнаності населення; ̶ сформулювати рекомендації щодо протидії дезінформації. Актуальність дослідження: Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення рівня обізнаності населення, зміцнення довіри до офіційних джерел інформації та розробки ефективних стратегій протидії дезінформації, яка активно використовується як інструмент кібервійни. За результатами дослідження: Було виявлено рівень обізнаності громадськості щодо кібервійни, проаналізовано вплив дезінформації на довіру до офіційних джерел, а також розроблено практичні рекомендації для підвищення інформаційної грамотності населення. Практична новизна: Робота пропонує комплексний підхід до оцінки обізнаності громадськості щодо кібервійни та вперше в межах дослідження поєднує соціологічне опитування з аналізом джерел дезінформації, що дозволяє сформувати цілісну картину інформаційної безпеки в суспільстві. Одержані результати можуть бути використані державними органами, освітніми установами, громадськими організаціями та медіа для розробки інформаційних кампаній, освітніх програм та стратегій протидії дезінформації.

The object of the research is public opinion on cyberwar. The subject of the research is the level of public awareness about cyberwar, the impact of disinformation, and the level of trust in official sources of information. The purpose of the qualification bachelor's work is to study the level of public awareness of cyberwar, analyze the impact of disinformation on trust in official sources, and develop recommendations for increasing the information resilience of the population. The tasks of a bachelor's degree are: ̶ to investigate the level of public awareness of cyberwar; ̶ to analyze the main sources of disinformation and their impact on society; ̶ to determine the level of trust in official sources of information; ̶ to identify effective methods of increasing public awareness; ̶ to formulate recommendations for countering disinformation. The relevance of the topic is due to the need to increase the level of public awareness, strengthen trust in official sources of information, and develop effective strategies to counter disinformation, which is actively used as a tool of cyberwar. According to the results of the research: The level of public awareness of cyberwar was identified, the impact of disinformation on trust in official sources was analyzed, and practical recommendations for increasing the information literacy of the population were developed. Main theoretical provisions on the topic of the practical relevance of the study concern the relationship between public awareness, the spread of disinformation, and trust in official sources during cyberwarfare. These provisions form the basis for developing strategies aimed at enhancing information resilience and countering the negative effects of information manipulation. The results obtained can be used by government bodies, educational institutions, public organizations, and the media to develop information campaigns, educational programs, and strategies to counter disinformation.
Cyberwar in the eyes of the public: assessment of awareness, disinformation, and trust
Науковий керівник: Стяглик Наталя Іванівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри інформаційних технологій та математичного моделювання
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science; TECHNOLOGY::Information technology; кібервійна; кібербезпека; дезінформація; обізнаність громадськості; соціологічне опитування; інформаційна безпека; довіра до ЗМІ; cyberwar; cybersecurity; disinformation; public awareness; sociological survey; information security; trust in the media