Розробка інтелектуальної системи моніторингу температурного режиму першого контуру енергоблоку АЕС - Лупенос, Олександр Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі застосовано методи фрактального аналізу для вивчення температурних флуктуацій у першому контурі реактора. Проведено кореляційний аналіз для встановлення взаємозв’язку між температурою теплоносія та рівнем потужності реактора. Виконано порівняльний аналіз існуючих систем температурного моніторингу з подальшим узагальненням даних і формулюванням пропозицій щодо інтеграції нових підходів у інформаційно-керуючі системи атомних електростанцій. Запропонована методика фрактально-кластерного аналізу температурного поля дозволяє підвищити ефективність контролю за тепловими процесами у першому контурі енергоблоку атомної електростанції. Вона сприяє підвищенню надійності роботи реакторного обладнання, зниженню ризиків нештатних ситуацій та продовженню строку експлуатації. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення систем управління та забезпечення загальної безпеки експлуатації атомних енергоблоків.

To develop and enhance methods for analyzing the temperature field of the primary circuit of a VVER-1000 reactor unit, taking into account fractal-cluster characteristics, in order to improve the accuracy of monitoring, predict emergency operating modes, and optimize the information and control systems of the software and hardware complex of the automated process control system of a nuclear power plant unit. The proposed fractal-cluster analysis methodology for the temperature field enhances the effectiveness of thermal process control in the primary circuit of a nuclear power plant unit. It contributes to improved reliability of reactor equipment operation, reduced risk of abnormal situations, and extended service life. The obtained results can be used to improve control systems and ensure the overall safety of nuclear power plant unit operation.
Керівник: Бровко Костянтин Юрійович, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; фрактально-кластерний аналіз; інформаційно-керуючі системи; моніторинг; прогнозування; безпека ядерних установок; fractal-cluster analysis; information and control systems; monitoring; prediction; nuclear installation safety