Взаємодія органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування - Пашков, Олексій Михайлович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Мета дослідження - розкриття проблем взаємодії органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, міжвладних та міжбюджетних відносин, впровадження сучасних механізмів управління. Об’єкт дослідження - сфера взаємовідносин органів державної влади та місцевого самоврядування. Предмет дослідження - організація ефективної взаємодії та співіснування органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Завдання дослідження: проведення історичного аналізу становлення органів місцевої влади (органів державної влади та місцевого управління) та взаємовідносин між ними; вивчення зарубіжного досвіду з питання розвитку взаємовідносин між органами місцевої влади; вивчення сучасного стану органів місцевої влади, їхньої природи, функцій, завдань; визначення основних проблем у взаємодії органів місцевої влади в сфері делегованих повноважень, кадрового, фінансового, матеріального забезпечення; розробка пропозицій щодо вдосконалення розподілу повноважень між місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Очікувані наслідки та їх новизна – наукова новизна роботи полягає в розробленні комплексних концептуальних основ взаємодії органів державної влади та територіальних громад.

The object of the study is the sphere of relations between public authorities and local self-government. The subject of the study is the organisation of effective interaction and coexistence of executive authorities and local self-government bodies. Objectives of the study: to conduct a historical analysis of the formation of local authorities (state and local governments) and the relationship between them; to study foreign experience in the development of relations between local authorities; to study the current state of local authorities, their nature, functions, tasks; to identify the main problems in the interaction of local authorities in the field of delegated powers, personnel, financial, material support; to develop proposals for improving the distribution of powers Expected results and their novelty - the scientific novelty of the work is the development of a comprehensive conceptual framework for the interaction of public authorities and territorial communities.
Interaction between executive authorities and local self-government bodies
Керівник роботи: Черняєва Олена Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємств та менеджменту Навчально-наукового професійно-педагогічного інституту УІПА
Keywords: SOCIAL SCIENCES; адміністративна реформа; administrative reform; виконавча влада; executive power; делегування повноважень; delegation of powers; державна влада; state power; державне управління; public administration; місцеве самоврядування; local self-government; органи місцевого самоврядування; local self-government bodies; розподіл повноважень; distribution of powers; субсидіарність; subsidiarity