Драматургія Еріка-Емманюеля Шмітта: інтертекстуальний, інтермедіальний, синергетичний та поетикальний аспекти - Васильєва, Ольга Сергіївна; Vasylieva, O. S. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дисертацію присвячено аналізові драматичної творчості Еріка Емманюеля Шмітта крізь призму інтертекстуального, інтермедіального, синергетичного та поетикального аспектів. Дослідження ґрунтується на оцінці теоретичних засад драматичного тексту, типології та еволюції драматургії в цілому у світовому та зокрема у французькому контексті (П. Павис, Г. Фішер-Ліхте, Ж. Шерер, М. Пфістер, О. Бондарева, В. Фесенко, С. Ковпік, Г. Драненко). Для визначення найбільш релевантних підходів до вивчення драматургічних творів використано методологію інтертекстуального аналізу (Ю. Крістєва, Р. Барт, Ж. Женетт, Г. Блум, Л. Ортега, К. Юван, Н. Зенгін, С. Ковпік, С. Криворучко, Г. Сатановська), інтермедіальний підхід до аналізу драматичного тексту, зокрема взаємодію драматургії з іншими видами мистецтва (С. Бондаренко, С. Ковпік, О. Романова, В. Фесенко), синергетичний підхід до аналізу драматургії (Л. Піхтовнікова, Г. Хакена, В. Іванишин, О. Скринник), поетикальний аналіз драматургічного тексту (О. Галич, Т. Черкашина, С. Ковпік, С. Криворучко, Г. Сатановська, Д. Песоцька, П. Павис, Б. Сарро, Г. Драненко).

The dissertation is devoted to the analysis of Eric-Emmanuel Schmitt's dramatic works through the prism of intertextual, intermedial, synergetic and poetic aspects. The research is based on an assessment of the theoretical foundations of the dramatic text, typology and evolution of drama in general in the world and in the French context in particular (P. Pavis, G. Fischer-Lichte, J. Scherer, M. Pfister, O. Bondareva, V. Fesenko, S. Kovpik, H. Dranenko). To determine the most relevant approaches to the study of dramatic works, the methodology of intertextual analysis (Y. Kristeva, R. Barth, J. Genette, G. Bloom, L. Ortega, K. Yuwan, N. Zengin, S. Kovpik, S. Kryvoruchko, H. Satanovska), the intermediality of the dramatic text and its interaction with other art forms (S. Bondarenko, S. Kovpik, O. Romanova, V. Fesenko), synergistic approach to the analysis of drama (L. Pikhtovnikova, H. Haken, V. Ivanyshyn, O. Skrynnyk), poetics of the dramatic text (O. Halych, T. Cherkashyna, S. Kovpik, S. Kryvoruchko, H. Satanovska, D. Pesotska, P. Pavis, B. Sarro, H. Dranenko). The dramatic works by Eric-Emmanuel Schmitt («La nuit de Valogne», «Le Visiteur», «Le Libertin», «Frederic, Frédéric, ou le Boulevard du crime», «Hôtel des deux mondes», «Les petits crimes conjugaux», «La tectonique des sentiments», «Un homme trop facile», «The Guitry», «La trahison d'Einstein») are considered in the context of contemporary French literature, and its place and significance in it is clarified.
Dramatic works by Eric-Emmanuel Schmitt: intertextual, intermedial, synergetic and poetic aspects
Науковий керівник: Черкашина Тетяна Юріївна, доктор філологічних наук, професор
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects; драматургія; театр; Ерік-Емманюель Шмітт; інтертекстуальність; інтермедіальність; синергетика; поетика; жанрові трансформації; митець; цінності; dramaturgy; theatre; Éric-Emmanuel Schmitt; intertextuality; intermediality; synergetics; poetics; genre transformations; artist; values