Психологічні особливості впливу конфліктних відносин у сім’ї на виховання дитини - Ященко, Світлана Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження: Дослідити психологічні особливості впливу конфліктних відносин у сім’ї на процес виховання дитини та виявити характерні риси поведінки дітей, які зростають у конфліктному сімейному середовищі. Завдання дослідження 1. Проаналізувати теоретичні підходи до вивчення сімейних конфліктів і їх впливу на дитину. 2. Визначити типові форми прояву конфліктних взаємин у сім’ї. 3. Провести емпіричне дослідження впливу конфліктів у родині на особистість дитини. 4. Розробити рекомендації для батьків і психологів щодо мінімізації негативного впливу. Об’єкт дослідження: Сімейні конфлікти як соціально-психологічне явище. Предмет дослідження: Вплив конфліктних відносин у сім’ї на психологічні особливості виховання дитини. Теоретичне і практичне значення: Теоретичне значення роботи полягає в узагальненні наукових підходів до розуміння впливу сімейних конфліктів на дитину. Практичне — у можливості використання результатів дослідження під час консультування батьків, роботи з дітьми у школах, дитячих садках, соціальних службах та психокорекційній практиці.

The purpose of the study: To investigate the psychological characteristics of the impact of conflictual relationships in the family on the process of raising a child and to identify the characteristic features of the behavior of children growing up in a conflictual family environment. Objectives of the study 1. To analyze theoretical approaches to the study of family conflicts and their impact on children. 2. Identify typical forms of manifestation of conflictual relationships in the family. 3. To conduct an empirical study of the impact of family conflicts on the child's personality. 4. To develop recommendations for parents and psychologists to minimize the negative impact. Object of study: Family conflicts as a social and psychological phenomenon. Subject of research: Influence of conflictual relations in the family on the psychological characteristics of child upbringing. Theoretical and practical significance: The theoretical significance of the work is to generalize scientific approaches to understanding the impact of family conflicts on the child. The practical significance is the possibility of using the results of the study in counseling parents, working with children in schools, kindergartens, social services and psychocorrectional practice.
Керівник: Кучеренко Сергій Михайлович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; сімейні конфлікти; дитина; родина; family conflicts; child; family