Псевдощілинний стан в слабко легованих алюмінієм монокристалах YBaCuO з заданою топологією площинних дефектів - Гулатіс, І.Л.; Оболенський, М.О.; Вовк, Р.В.; Завгородній, А.А.; Котвицька, К.А. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2008)
В роботі досліджено температурну залежність провідності в ab-площині монокристалів YBa2Cu3-yAlyO7-х з системою односпрямованих двійникових меж. Показано, що надлишкова провідність (Т) в широкому інтервалі температур Tf<Т<T* підкоряється експоненціальній температурній залежності. При цьому температурна залежність псевдощілини задовільно описується в рамках теорії кросовера БКШ-БЕК. In present work the temperature dependence of the ab-plane conductivity of YBa2Cu3-yAlyO7-δ single crystals with the system of the unidirectional twin boundaries was investigated. The excess conductivity for the analyzed single crystals, within a wide temperature interval Tf<Т<T*, is described by exponential temperature dependence. The temperature dependence of pseudogap is satisfactorily described within the BCSh-BEK crossover theoretical model.
Keywords: excess conductivity; doping; YВaCuO single crystals; high temperature superconductivity; crossover; pseudogap state; надлишкова провідність; допування; монокристали YВaCuO; високотемпературна надпровідність; кросовер; псевдощілинний стан