Хасан II у політиці пам’яті Марокко (кінець XX – початок XXI ст.) - Аккі, Юлія Вахтангівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
Метою дослідження є розкрити механізми та способи використання колективної пам’яті про Хасана ІІ у комеморативних практиках Марокко. У цій роботі розглядаються питання формування матеріальної та нематеріальної спадщини Хасана ІІ і комеморативних практик під впливом марокканських традицій в. Основна увага приділяється вивченню колективної пам’яті про короля Марокко завдяки соціальному опитуванню громадян королівства. Наукова новизна полягає у застосуванні методології політики пам’яті стосовно Марокко. У результаті дослідження було виявлено, що комеморативні практики щодо Хасана ІІ з 2010-х років почастішали. Спроби прославити ім'я короля поступово зменшуються з приходом до історичної науки все більшої кількості молодих вчених. В Марокко вперше з'являються спроби критично оцінювати спадщину Хасана ІІ.

The aim of the study is to reveal the mechanisms and ways of using the collective memory of Hassan II in the commemorative practices of Morocco. This paper examines the formation of tangible and intangible heritage of Hassan II and commemorative practices under the influence of Moroccan traditions. The focus of this study is on the collective memory of the King of Morocco with the help of a social survey of the Kingdom's citizens. The scientific novelty is the application of the methodology of the politics of memory in relation to Morocco. The study found that the commemorative practices towards Hassan II have increased since the 2010s. Attempts to glorify the king's name have been gradually diminishing with the advent of more and more young scholars in historical science. For the first time in the history of Morocco, there are attempts to critically assess the legacy of Hassan II.
Науковий керівник: Миколенко Дмитро Валерійович, доктор історичних наук, професор кафедри нової та новітньої історії
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Марокко; Хасан II; спадщина Хасана II; Хасан II в комеморативних практиках; колективна пам’ять про короля Марокко