О семантическом критерии выбора варианта при согласовании в числе сказуемого с подлежащим, выраженным количественно-именным сочетанием - Попов, С.Л. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2005)
У статті розглядається одне з найменш визначених у сучасній російській мові в плані вибору правильного варіанта питання узгодження в числі присудка з підметом, що виражений кількісно-іменним сполученням. Надається історія вивчення даного питання, аналізуються раніш описані в литературі чинники, які впливають на вибір того чи іншого варіанта узгодження присудка в числі. Пропонується універсальний семантичний критерій вибору варіанта такого узгодження. In this article, one of the least definite questions in modern Russian is examined - the choice of correct variant of coordination in number between the predicate and the subject, which is expressed by quantitative-nominative combination. The history of study of this question is represented, the factors, earlier described in literature, which influence the choice of some or other variant of predicate coordination in number are analyzed. The universal semantic criterion of choice of a variant of such coordination is offered.
Keywords: варианты согласования; согласование сказуемого с подлежащим; количественно-именное сочетание