Взаємозв’язок індивідуально- типологічних особливостей та агресивної поведінки у молоді - Колубай, Ганна Валентинівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження є психологічні особливості студентської молоді. Предметом дослідження виступає взаємозв’язок індивідуально-типологічних особливостей та агресивної поведінки у молоді. Метою дослідження є вивчення взаємозв’язку між індивідуально-типологічними особливостями та агресивною поведінкою у молоді, а також розробка психокорекційних рекомендацій щодо корекції агресивної поведінки. Основними завданнями дослідження є: провести теоретичний аналіз проблеми агресивної поведінки в молодіжному середовищі; дослідити індивідуально-типологічні особливості молоді; вивчити особливості агресивних проявів та копінг-стратегій у молоді; встановити взаємозв’язок між індивідуально-типологічними особливостями, агресивною поведінкою та стратегіями подолання стресу; розробити рекомендації щодо корекції агресивної поведінки з урахуванням індивідуально-типологічних особливостей. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів для розробки індивідуальних та групових програм психокорекції агресивної поведінки у молодіжному середовищі. Висновки дослідження можуть знайти практичне застосування у професійній діяльності психологів освітніх установ, соціальних працівників, а також у рамках профілактичної роботи з молоддю.

Object of research: Psychological characteristics of young students. Subject of research: The relationship between individual-typological characteristics and aggressive behavior in youth. The research purpose is to study the relationship between individual-typological characteristics and aggressive behavior in youth, as well as to develop psychological correction recommendations for the correction of aggressive behavior. Main research objectives: to conduct a theoretical analysis of the problem of aggressive behavior in the youth environment; to investigate individual-typological characteristics of youth; to study the features of aggressive manifestations and coping strategies in youth; to establish the relationship between individual-typological characteristics, aggressive behavior, and stress coping strategies; and to develop recommendations for correcting aggressive behavior taking into account individual-typological characteristics. The practical significance of the study lies in the potential use of the obtained results for developing individual and group programs for the correction of aggressive behavior in the youth environment. The conclusions of the study can be applied in the professional activities of educational psychologists, social workers, and within the framework of youth prevention programs.
Керівник: Фальова Олена Євгенівна, доктор психологічних наук, професор, професор кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; агресивна поведінка; індивідуально-типологічні особливості; копінг-стратегії; гендерні відмінності; психокорекція; молодь; aggressive behavior; individual-typological characteristics; coping strategies; gender differences; psychological correction; youth