Інформаційна зброя в сучасних міжнародних конфліктах - Махотін, Тимур Анатолійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню феномену інформаційної зброї в сучасних міжнародних конфліктах та з’ясуванню її впливу на глобальну безпеку в умовах цифрової епохи. У роботі уточнено теоретичні засади формування та еволюції інформаційної зброї — від класичних методів пропаганди до сучасних цифрових інструментів, включно з алгоритмами соціальних мереж, діпфейками та штучним інтелектом. Визначено ключові виклики, які застосування інформаційної зброї створює для міжнародної безпеки, з урахуванням психологічних, соціальних та технологічних аспектів. Оцінено вплив інформаційної зброї на динаміку сучасних конфліктів із фокусом на події в Україні після 2022 року, де інформаційні операції стали складовою гібридної агресії. Здійснено порівняльний аналіз застосування інформаційних операцій у різних регіонах світу. Охарактеризовано механізми протидії інформаційній зброї на міжнародному рівні, зокрема діяльність ООН, НАТО та співпрацю держав з технологічними компаніями. Розроблено рекомендації щодо зміцнення міжнародної безпеки в цифрову епоху, спрямовані на подолання дезінформаційних загроз і формування стійкості суспільств до цифрових маніпуляцій.

The master's qualification work is devoted to a comprehensive study of the phenomenon of information weapons in modern international conflicts and an assessment of their impact on global security in the digital age. The research clarifies the theoretical foundations of the formation and evolution of information weapons — from traditional methods of propaganda to contemporary digital tools, including social media algorithms, deepfakes, and artificial intelligence. The key challenges posed by the use of information weapons for international security are identified, taking into account psychological, social, and technological dimensions. Recommendations aimed at strengthening international security in the digital era and enhancing societal resilience against disinformation and digital manipulation are proposed.
Information Weapons in Contemporary International Conflicts
Керівник роботи: Солових Віталій Павлович, доктор державного управління, професор кафедри міжнародних відносин ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Media and communication studies; дезінформація; цифрова епоха; інформаційна зброя; міжнародні конфлікти; міжнародна безпека; Україна; діпфейки; кібероперації; ООН; НАТО; information weapons; international conflicts; disinformation; digital age; international security; Ukraine; deepfakes; cyber operations; UN; NATO