Особливості емоційного вигорання у студентів та його зв’язок із рівнем тривожності - Ніколенко, І. С. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджувалися особливості емоційного вигорання у студентів та його зв’язок із рівнем тривожності. Метою дослідження було з’ясувати специфіку взаємозв’язків у студентів першого та четвертого курсів. Було встановлено, що в студентів першого курсу емоційне вигорання пов’язане з високими рівнями тривожності, депресивності та емоційної нестабільності, що зумовлено труднощами адаптації, невпевненістю у власних силах і страхом невдачі. У четвертокурсників вигорання формується під впливом тривалого навчально-професійного стресу, перевантаження відповідальністю та невизначеності майбутнього. Водночас у обох групах позитивні соціальні зв’язки, самоприйняття, наявність життєвих цілей і здатність керувати середовищем знижують рівень емоційного виснаження. Порівняльний аналіз не виявив значущих відмінностей між групами, однак молодші студенти продемонстрували вищі показники самосприйняття та цілеспрямованості, тоді як старшокурсники – більш розвинені навички управління середовищем і зрілі соціальні зв’язки, що свідчить про їхню особистісну зрілість.

The qualification paper explores the peculiarities of emotional burnout among students and its relationship with the level of anxiety. The aim of the research was to determine the specific nature of these interrelations in first- and fourth-year students. It was found that among first-year students, emotional burnout is associated with high levels of anxiety, depression, and emotional instability, which are caused by adaptation difficulties, lack of self-confidence, and fear of failure. In fourth-year students, burnout develops under the influence of prolonged academic and professional stress, excessive responsibility, and uncertainty about the future. At the same time, in both groups, positive social connections, self-acceptance, the presence of life goals, and the ability to manage one’s environment reduce emotional exhaustion. Comparative analysis did not reveal significant differences between the groups; however, younger students showed higher levels of self-perception and goal orientation, while senior students demonstrated more developed environmental management skills and mature social relations, indicating greater personal maturity.
Керівник роботи: Федосєєв Віталій Альфредович, кандидат медичних наук, доцент кафедри психологічного консультування і психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційне вигорання; тривожність; студенти; емоційне виснаження; психологічне благополуччя; emotional burnout; anxiety; students; emotional exhaustion; psychological well-being