Демографічний розвиток Харківського регіону - Нємець, Л.М.; Сегіда, К.Ю.; Нємець, К.А. (My University, 2013)
Монографія присвячена питанням суспільно-географічного дослідження демо-графічного розвитку Харківського регіону. У роботі дано уявлення про зміст і зна-чення демографічного розвитку, виявлено і проаналізовано суспільно-географічні фа-ктори його формування, визначено науково-методологічні підходи та методичні ос-нови дослідження, запропоновано і обґрунтовано комплексний (інтегральний) індика-тор демографічного розвитку. Визначено місце Харківського регіону в національному вимірі за показниками демографічного розвитку. Виявлено особливості формування й сучасні тенденції просторово-часових змін у відтворенні населення регіону та його структурі. Представлено групування міст і районів області за особливостями демо-графічного розвитку, визначено чинники його формування. Виявлено проблеми демо-графічного розвитку в Харківському регіоні, запропоновано рекомендації з його регу-лювання. Для фахівців у галузі геодемографії, наукових працівників, викладачів вищих навчальних закладів, аспірантів та студентів.
Keywords: демографія; населення; народжуваність; смертність; структура населення; міграція населення