Сучасні технології податкового контролю: протидія розмиванню податкової бази й приховуванню прибутку - Носенко, Дмитро Вадимович; Nosensko, D. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дисертації досліджується проблема розмивання податкової бази та приховування прибутку, що є одним із ключових викликів міжнародного оподаткування. Значна увага приділяється висвітленню історичного контексту уникнення подвійного оподаткування, починаючи з перших міжнародних угод, що були укладені у XIX сторіччі, як передумова виникненню сучасних глобальних ініціатив. Здобувачем ступеня доктора філософії аналізується виникнення ключових концепцій, закладених у Звітах Ліги Націй, зокрема поняття «податкового резидентства», «джерела доходу» та «постійного представництва», що сформували основу сучасної міжнародної податкової системи. Здобувачем ступеня доктора філософії вивчається еволюція податкової конкуренції між юрисдикціями, яка набула особливої важливості у XX сторіччі через глобалізацію та зростаючу мобільність капіталу.

The dissertation addresses the issue of base erosion and profit shifting, which constitutes one of the key challenges of international taxation. Considerable attention is devoted to the historical context of double taxation avoidance, beginning with the first international agreements concluded in the 19th century, which laid the groundwork for the emergence of modern global initiatives. The PhD candidate analyses the development of fundamental concepts introduced in the League of Nations Reports, including the notions of «tax residency», «source of income», and «permanent establishment», which have formed the foundation of the contemporary international tax system. The dissertation further explores the evolution of tax competition among jurisdictions, which gained particular significance in the 20th century due to globalization and the increasing mobility of capital.
Modern tax control technologies: counteracting base erosion and profit shifting
Науковий керівник: Глущенко Ольга Вікторівна, доктор економічних наук, професор
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science; TECHNOLOGY::Information technology; BEPS; податки; податкова система; податкове регулювання та адміністрування; фіскальна нейтральність; податкова поведінка та культура; податкове планування; ухилення від оподаткування; оптимальний розподіл; двосторонні угоди про уникнення подвійного оподаткування; трансфертне ціноутворення; контрольована операція; контрольована іноземна компанія; постійне представництво; суверенність податкових надходжень; taxation; tax system; fiscal regulation and administration; fiscal neutrality; taxpayer behavior and culture; tax planning; tax evasion; optimal distribution; bilateral double taxation treaties; transfer pricing; controlled transaction; controlled foreign company; permanent establishment; tax revenue sovereignty