Взаємозв’язок стилів поведінки подружжя в конфліктних ситуаціях та рівня задоволеності шлюбом - Раздорська, Ірина Юріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт: стилі поведінки подружжя в конфліктних ситуаціях та задоволеність шлюбом. Предмет дослідження: виступає взаємозв’язок між стилями поведінки подружжя у конфліктних ситуаціях та рівнем задоволеності шлюбом. Мета дослідження: теоретичне обґрунтування та емпіричне вивчення взаємозв’язку стилів поведінки в конфліктних ситуаціях та рівня задоволеності шлюбом. Основні задачі дослідження: Здійснити теоретичний аналіз наукових підходів до проблеми стилів поведінки в конфліктних ситуаціях і задоволеності шлюбом. Визначити особливості стилів подружньої поведінки в конфліктних ситуаціях і чинники, що впливають на рівень задоволеності шлюбом. Виявити взаємозв’язок між стилями поведінки у конфліктах та рівнем задоволеності шлюбом. Сформулювати практичні рекомендації для покращення взаємодії між подружніми парами. Практична значущість дослідження полягає у можливості їх застосування фахівцями у сфері психологічного консультування подружніх пар. Отримані емпіричні дані, а також сформульовані рекомендації можуть слугувати інструментом підтримки для сімей, які стикаються з труднощами у взаємодії, зокрема у процесі розв’язання конфліктних ситуацій.

Object of the study: styles of spousal behavior in conflict situations and marital satisfaction. Subject of the study: the relationship between spousal behavior styles in conflict situations and the level of marital satisfaction. Purpose of the study: to provide theoretical justification and conduct empirical research on the relationship between conflict behavior styles and marital satisfaction. Main research objectives: To conduct a theoretical analysis of scientific approaches to the problem of conflict behavior styles and marital satisfaction. To identify the characteristics of spousal behavior styles in conflict situations and the factors that influence marital satisfaction. To determine the relationship between conflict behavior styles and the level of marital satisfaction. To formulate practical recommendations for improving interaction between spouses. Practical significance: The results of this study can be applied by professionals in the field of marital psychological counseling. The empirical findings and developed recommendations may serve as a tool to support couples facing interaction difficulties, particularly in resolving conflict situations.
Керівник: Фальова Олена Євгенівна, доктор психологічних наук, професор кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; подружні стосунки; функціонування сім’ї; шлюбна адаптація; задоволеність шлюбом; конфліктна взаємодія; життєвий цикл; емоційна близькість; marital relations; family functioning; marital adaptation; marital satisfaction; conflict interaction; life cycle; emotional closeness