«Вишневий сад» А.П. Чехова в сучасній драматургії - Лубєнцова, Дарія Валеріївна; Lubentsova, Daria V. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Метою даної є з'ясування особливостей «діалогу з класиком» і трансформації чеховської традиції в сучасних драматургічних переосмисленнях п'єси А. П. Чехова «Вишневий сад». Досягнення поставленої мети необхідне вирішення таких задач: - охарактеризувати сучасний стан вивчення драматургії А.П. Чехова загалом та п'єси «Вишневий сад» зокрема; - вивчити та узагальнити літературознавчі праці, освячені теорії інтертекстуальності та літературної класики; проблемам постмодерної рецепції - простежити особливості функціонування інтертексту «Вишневого саду» в російській драматургії кінця XX – початку XXI століть; - Виявити основні тенденції в рецепції чеховської п'єси сучасними драматургами, охарактеризувати конкретні форми літературної гри з традицією; - Усвідомити характер взаємовідносин творів сучасної драматургії з класичним твором А.П. Чехова.

The purpose of this work is to clarify the features of the "dialogue with the classic" and the transformation of Chekhov's tradition in modern dramaturgical reinterpretations of A. P. Chekhov's play "The Cherry Orchard". In order to achieve the set goal, it is necessary to solve the following problems: - characterize the current state of the study of drama by A.P. Chekhov in general and the play "The Cherry Orchard" in particular; - study and generalize works of literary studies, sanctified theories of intertextuality and literary classics; to the problems of postmodernist reception - will trace the peculiarities of the functioning of the intertext of "The Cherry Orchard" in Russian drama of the late 20th - early 21st centuries; - will identify the main trends in the reception of Chekhov's play by modern playwrights, characterize specific forms of literary play with tradition; - will clarify the nature of the interrelated works of modern dramaturgy with the classic work of A.P. Chekhov.
Keywords: Рецепция чеховских пьес современной драматургией; Теоретические аспекты интертекстуальности; «Мой вишневый садик» А. Слаповского; «Поспели вишни в саду у дяди Вани» В. Забалуева и А. Зензинова; «Вишневый сад продан?» Н. Искренко; «Чтение карты наощупь» Д. Бавильского; «Русское варенье» Л. Улицкой; «Вишневый ад Станиславского» О. Богаева; HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature