Політична діяльність першого галицько-волинського князя Романа Мстиславовича - Чугуй, Т.О. (My University, 2015)
Стаття аналізує дослідження в історіографії життєвого шляху Романа Мстиславовича від часу створення Галицько-Волинського князівства, на основі джерельної бази розкриває особливості розвитку політичних процесів у Галицько-Волинському князівстві наприкінці ХІІ – на початку ХІІІ ст. Розглядаються питання з’ясування обставин створення нового державного об’єднання, військових походів, формування політичної програми «доброго порядку» князя Романа. Простежуються недостатньо відомі аспекти його діяльності. Особливу увагу приділено не тільки внутрішній політиці Романа Мстиславовича у Галицько-Волинському князівстві, а й зовнішній. Усе це є важливим для правильного розуміння історичного розвитку Галицько-Волинської Русі. Зроблено висновки про роль князя Романа в тогочасній політичній системі. Статья анализирует исследования в историографии жизненного пути Романа Мстиславича со времени создания Галицко-Волынского княжества, на основе источников раскрывает особенности развития политических процессов в Галицко-Волынском княжестве в конце ХІІ – в начале ХІІІ вв. Рассматриваются вопросы определения обстоятельств создания нового государственного объединения, военных походов, формирования политической программы «доброго порядка» князя Романа. Прослеживаются недостаточно известные аспекты его деятельности. Особенное внимание уделено не только внутренней политике Романа Мстиславича в Галицко-Волынском княжестве, но и внешней. Все это важно для правильного понимания исторического развития Галицко-Волынской Руси. Сделаны выводы о роли князя Романа в политической системе того времени. The paper analyses historyographical investigations dealing with Roman Mstislavovich course of life starting with the foundation of the Galich-Volyn principality, on the basis of source materials revealing the specifics of developing political processes in the Galich-Volyn principality at the end of the XII and the beginning of the XIII centuries. The article focuses on circumstances of the foundation of the new state formation, military campaigns and formation of Prince Roman’s political program «Good Order». The author traces rather unknown aspects of his activity and focuses not only on Roman Mstislavovich’s home policy in Galich-Volyn principality, but also on his foreign policy. All this is important for proper understanding the historical development of the Galich-Volyn Rus’. The paper draws conclusions on Prince Roman’s role in the corresponding political system.
Keywords: Роман Мстиславович; Галицько-Волинське князівство; політичні процеси; програма «доброго порядку»; Роман Мстиславич; Галицко-Волынское княжество; политические процессы; программа «доброго порядка»; Roman Mstislavovich; Galich-Volyn principality; political processes; «good order» program