Передумови та чинники демографічного розвитку регіональної соціогеосистеми - Сегіда, К.Ю. (My University, 2009)
В статті розглянуто передумови формування демографічної ситуації регіону. Визначено співвідношення демографічної ситуації та демографічного розвитку, виявлено значення процесу відтворення населення в демографічному розвитку. Виявлено зовнішні та внутрішні чинники по відношенню до системи відтворення населення. Визначено ступінь та напрям дії кожного з них. Проаналізовано значення природно-біологічних, соціально-економічних, соціально-культурних та психологічних чинників як зовнішніх. Охарактеризовано дію демографічних чинників, як внутрішніх, зокрема статево-вікової структури та повікової інтенсивності народжень.
Keywords: демографічний розвиток; відтворення населення