Розробка міжмережевого екрану виділеного серверу на базі вільного програмного забезпечення - Стешенко, І. Є. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Метою роботи є аналіз Інтернет мережі, огляд та розробка власного міжмережевого екрану на базі виділеного серверу, як один із способів захисту інформації в мережі. Протягом написання дипломної роботи розглядається інформаційно телекомунікаційна система, види мереж та чим вони відрізняються. Розглядається модель існуючих загроз для безпеки в мережі. Також розбирається модель зловмисника в мережі та його можливості. Можно побачити декілька рішень проблеми безпеки в мережі, та короткий опис кожного з них. Проводиться дослідження і повний розбір такої технології захисту в мережі як міжмережевий екран, розглядаються його види, можливості та особливості. Розглядається улитіта командного рядка для створення правил фільтрації трафіку міжмережевого екрану iptables та її можливості. Створюється власний міжмережевий екран на базі ОС Linux, написано власні правила фільтрації трафіку за допомогою утиліти iptables. Всі налаштування міжмережевого екрану протестовано, та зроблені відповідні висновки. Результат даної роботи може використовуватись при налаштуванні локальних мереж в невеликих компаніях або організаціях які працють в Інтернеті, також можна налаштовувати та захищати власну локальну мережу вдома. Подальші напрямки в дослідженні даної теми є удосконалення й прибільшення правил фільтрації для міжмережевого екрану, а також розширення його застосування.

The purpose of the work is the analysis of the Internet network, review and development of its own inter-network screen based on a dedicated server, as a way to protect information in the network. During the writing of the thesis, the information and telecommunication system, types of networks and how they differ are considered. The model of existing threats to network security is considered. The model of the attacker in the network and its capabilities are also analyzed. It can be seen several solutions to the network security problem, and a brief description of each of them. A study and full analysis of such a network protection technology as a network screen is conducted, its types, possibilities and features are considered. The iptables command-line utility for creating firewall traffic filtering rules and its capabilities are discussed. A custom firewall based on the Linux OS is created, custom traffic filtering rules are written using the iptables utility. All firewall settings have been tested and appropriate conclusions drawn. The result of this work can be used when configuring local networks in small companies or organizations that work on the Internet, it can also be configured and protect own local network at home. Further directions in the research of this topic are the improvement and increase of the filtering rules for the inter-network firewall, as well as the expansion of its application.
Керівник роботи: Олійников Роман Васильович, доктор технічних наук, професор кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; безпека мережі; захист; міжмережевий екран; фільтрація пакетів; iptables; сервер APACHE2; network security; security; internet firewall; packet filtering