Практикум зі стилістики української мови (для студентів закладів вищої освіти) - Губарева, Галина Анатоліївна; Гурова, Оксана Модестівна (Суми : Триторія, 2022)
Курс стилістики української мови завершує цикл мовознавчих дисциплін; підсумовує, узагальнює та систематизує здобуті знання про сучасну українську літературну мову, зокрема про її найважливіший — функційний — аспект, який безпосередньо пов’язаний із функціонуванням мови в суспільстві, науковим обґрунтуванням правил організації мовних одиниць залежно від вибору стилю мовлення, із питанням підвищення культури усного й писемного мовлення. Предметом вивчення цього курсу є критерії розмежування й принципи класифікації функційних стилів сучасної української мови, основні етапи їхнього становлення та розвитку; норми літературної мови, основні комунікативні якості мовлення; найважливіші характеристики стилістичних ресурсів сучасної мови (лексико-фразеологічних, словотвірних, граматичних, фонетичних, акцентуаційних); багатство виражальних засобів української мови. Пропоноване видання містить завдання для практичних занять і самостійної роботи за такими розділами: «Функційні стилі та стильові різновиди сучасної української літературної мови», «Основні комунікативні якості мовлення», «Лексичні та фразеологічні засоби стилістики», «Граматичні засоби стилістики». На початку кожного розділу окреслено ключові теми, яким підпорядковано дібраний матеріал. Завдання допоможуть сформувати вміння доцільно використовувати стилістичні ресурси української мови в різних комунікативних умовах; визначати стилістичну роль мовних одиниць у текстах усіх функційних стилів; редагувати стилістично невправні тексти, робити відповідний коментар; усувати різні стилістичні вади мовлення. Практикум стане в пригоді студентам і викладачам закладів вищої освіти, а також усім, хто зацікавлений у формуванні та вдосконаленні навичок грамотного усного та писемного мовлення.
Практикум підготовлений для студентів закладів вищої освіти й містить завдання з різних розділів стилістики української мови, спрямовані на формування вмінь доцільно використовувати стилістичні ресурси української мови в різних комунікативних умовах, удосконалення навичок грамотного усного та писемного мовлення.
Keywords: українська мова; стилістика; функційний стиль; мовна норма; комунікативні якості мовлення; стилістичні ресурси сучасної мови