Вдосконалення методики реакції нуклеофільного приєднання (дифторометил)триметилсілану до кетонів, що легко єнолізуються - Прохоров, Євгеній Олексійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Було виявлено, що здатні до єнолізації кетони циклічного та гетероциклічного легко приєднують (дифторометил)триметилсілан в системі CsF/18-краун-6, розчинник диметоксиетан. За результатами дослідження синтезовано 14 фторованих спиртів з високими та задовільними виходами.

It was found that cyclic and heterocyclic ketones capable of enolization easily add difluoromethyltrimethylsilane in the CsF/18-crown-6 system, dimethoxyethane solvent. According to the research results, 14 fluorinated alcohols were synthesized with high and satisfactory yields.
Науковий керівник: Колос Надія Миколаївна, доктор хімічних наук, професор кафедри органічної хімії
Keywords: NATURAL SCIENCES::Chemistry; циклоалканони; азетидін-3-они; піролідин-3-они; піперидин-4-они; (дифторометил)триметилсілан; нуклеофільне приєднання; фторовані циклічні та гетроциклічні спирти; cycloalkanones; azetidin-3-ones; pyrrolidin-3-ones; piperidin-4-ones; (difluoromethyl)trimethylsilane; nucleophilic addition; fluorinated cyclic and heterocyclic alcohols