Естетика та самопізнання: роль мистецтва у розумінні себе та світу - 3айченко, Ольга Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета роботи є дослідження ролі мистецтва в процесі самопізнання, розгляд естетичного досвіду як інструменту пізнання себе та світу, спираючись на філософські концепції, у яких естетика постає не лише як наука про прекрасне, а як екзистенційна практика, тісно пов’язана з тілесністю, уявою, символом та інтерпретацією.

The purpose of the work is to study the role of art in the process of self-knowledge, to consider aesthetic experience as a tool for knowing oneself and the world, based on philosophical concepts in which aesthetics appears not only as a science of the beautiful, but as an existential practice closely related to corporeality, imagination, symbol and interpretation.
Керівник роботи : Загурська Наталія Віталіївна, доктор філософських наук, професор. Кафедра теоретичної і практичної філософії імені професора Й. Б. Шада
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects; естетика; самопізнання; мистецтво; інтерпретація; досвід; буття; aesthetics; self-knowledge; art; comprehension; interpretation; experience; being