Сучасні підходи перекладу текстів на основі штучного інтелекту - Ракітін, Нікіта Миколайович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024)
Актуальність дослідження пов’язана з необхідністю розробки перекладацької системи, яка враховує усі аспекти природних мов та надає можливість здійснювати точний літературний переклад. Магістерська робота аналізує існуючи перекладацькі системи, порівнює їхні характеристики та визначає ключові критерії для вибору оптимального перекладача та обрати найефективніше рішення серед запропонованих варіантів.. - сформулювати рекомендації щодо використання штучного інтелекту для перекладу текстів, спираючись на наявні програмні рішення. Сформульовані рекомендації щодо методів відбору та застосуванні перекладацької системи під різні види діяльності.
Науковий керівник : Петренко Ольга Євгенівна, кандидат технічних наук, доцент кафедри інформаційних технологій та математичного моделювання
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology::Computer science::Software engineering; SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Informatics, computer and systems science::Information and language technology; штучний інтелект; системи перекладання; перекладач; оцінка якості перекладу