Статистическое изучение правонарушений в Украине - Сороколат, М. С. (Харків : Харкiвський нацiональний унiверситет iмені В. Н. Каразiна, 2012)
В статье исследуются особенности статистического изучения правонарушений в Украине и анализируется динамика и структура преступности в условиях социально-экономических изменений. Рассмотрены основные показатели правовой статистики, включая уровень, структуру и коэффициенты преступности. Определено влияние экономических кризисов, безработицы и снижения уровня жизни населения на рост криминогенной ситуации. Проанализирована структура преступности по видам правонарушений и социально-демографическим характеристикам правонарушителей. Обоснована необходимость комплексного подхода к анализу преступности с учетом социально-экономических факторов.

У статті досліджено особливості статистичного вивчення правопорушень в Україні та проаналізовано динаміку і структуру злочинності в контексті соціально-економічних змін. Розглянуто основні показники правової статистики, зокрема рівень, структуру та коефіцієнти злочинності. Визначено вплив економічних криз, безробіття та зниження рівня життя населення на зростання криміногенної ситуації. Проаналізовано структуру злочинності за видами правопорушень та соціально-демографічними характеристиками правопорушників. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу до аналізу злочинності з урахуванням соціально-економічних факторів.
Статистичне вивчення правопорушень в Україні
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; LAW/JURISPRUDENCE::Public law::Social welfare law; правовая статистика; преступность; правонарушения; социально-экономические факторы; анализ данных; правова статистика; злочинність; правопорушення; соціально-економічні фактори; аналіз даних