Специфіка організації боротьби з алкоголізмом і перші кроки радянської влади з його подолання в столичному Харкові 1920-х – поч. 1930-х рр. - Робак, І.Ю.; Демочко, Г.Л. (Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна, 2013)
Стаття присвячена дослідженню боротьби з алкоголізмом у Харкові в часи перебування міста столицею УРСР. Особлива увага приділяється адміністративним, правовим, медичним та громадським заходам у боротьбі з алкоголізмом. У статті чільне місце відводиться харківському «ноу-хау» – витверезнику, який став першим закладом подібного типу в Україні. Результати даного дослідження свідчать про те, що методи боротьби з алкоголізмом у Харкові у 1920-х – на поч. 1930 рр. актуальні й сьогодні. Статья посвящена исследованию борьбы с алкоголизмом в Харькове во время пребывания его столицей УССР. Особенное внимание уделяется административным, правовым, медицинским и общественным методам борьбы с алкоголизмом. Среди правовых методов проанализирована законодательная база, которая регулировала производство и продажу спиртных напитков в начале 20-х годов прошлого столетия. В статье главное место отводится харьковскому «ноу-хау» – вытрезвителю, который стал первым учреждением подобного типа, открытым в Украине. Результаты исследования позволяют утверждать, что методы борьбы с алкоголизмом, которые использовались в 1920-е – в нач.1930-х гг., актуальны и теперь. This article is investigated the fight with alcoholism in Kharkiv as a capital of URSR. Special attention is devoted to administration, legal, medicine and public methods of fight with this problem. Kharkiv’s «know-how» - detoxification center, named as vytvereznyk, the first organization of such type in Ukraine is analized. The result of this research are suggested, that methods of fight with alcoholism, which took place in 1920-th –1930-th, could be used in modern Ukraine.
Keywords: алкоголізм; витверезник; робітництво; наркодиспансери; антиалкогольна кампанія; нічліжні будинки; алкоголизм; рабочие; наркодиспансеры; антиалкогольная кампания; ночлежные дома; alcoholism; vytvereznyk; workers; drug dispensary; anti-alcohol campaign; doss-house